Kodėl anglų kalbos mokymasis prilygsta namo statyboms?

Sep 19, 2019

Neretai tautiečiai, atvykę į JK kalba, angliškai taip, kaip jiems pavyksta, o kalbos mokosi iš kolegų, pokalbių, nugirstų gatvėje, ar retkarčiais žiūrėdami televizijos programas. Tokios kalbos žinios yra padrikos ir vartojamos taip, kaip gražiau skamba.

Ne vienas, pradėjęs mokytis anglų kalbos, netrukus supranta, kiek daug nežino ir išsigąsta – kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių. Mokiniai prisipažįsta: atrodo, kalbėjau, kaip išėjo, o pradėjau mokytis ir nesimato nei pradžios, nei pabaigos.

Kai į Anglų Kalbos Klubą priimame naujus mokinius, visuomet skiriame laiko jiems paaiškinti, kokios yra anglų kalbos mokymosi pakopos ir kokiame etape ką reikės išmokti. Tokiu būdu mokymasis atrodo ne toks bauginantis ir mokinys supranta, kad jam tai neužtruks amžinybės.

Norėdami kuo vaizdžiau ir aiškiau tai padaryti, anglų kalbos mokymąsi lyginame su namo statybomis. Šiuo paaiškinimu norime pasidalinti ir su jumis, tam, kad jūs galėtumėte savarankiškai planuoti savo mokymąsi.

 

Pirma pakopa – pamatai

Namo nepastatysi be pamatų, o jei ir pavyktų – jis greitai sugrius. Taip pat
ir su anglų kalba – be pamatinių žinių judėti į priekį neįmanoma. Šis lygis,
 ko gero, yra pats sunkiausiais tiems, kurie jau ilgą laiką gyvena JK, nes tenka ne tik išmokti, bet ir pamiršti tai, kas išmokta netaisyklingai. Taip pat, norint persilaužti ir perprasti kalbos pagrindus, prireikia daug pasiryžimo ir laiko.

Namo pamatui iškloti reikia plytų bei cemento, o anglų kalboje tai reiškia penkias labiausiai vartojamų laikų formas (present simple, present continious, present perfect, past simple, future simple), reikalingiausius posakius, frazeologinius veiksmažodžius bei taisyklingą sakinio struktūrą.

Šio lygio pamokose gramatikai skiriame 50%, o likusius 50% – kalbėjimui bei tobulėjimui bendraujant. Jei neturite galimybės bendrauti namuose ar darbe, siūlome pasikviesti draugą, su kuriuo susitiksite vieną kartą per savaitę ir praleisite bent valandą kalbėdami angliškai.

 

Antra pakopa – statome sienas bei dengiame stogą

Pamatai jau vietoje. Kas toliau? Nemažai tautiečių, gyvenančių Anglijoje, išmoksta tik kalbos pagrindų ir taip bando išsiversti. Bet tai tas pat, kas išlieti pamatus ir sakyti: Man užteks ir tiek – kam man tas namas? Taip ir anglų kalboje – kitas žingsnis ne mažiau svarbus: metas statyti sienas bei kelti stogą.

Mokantis anglų kalbos tai reiškia sunkesnių laikų vartojimą (past continious, past perfect, present perfect continious, future continious t.t.), aukštesnio lygio žodyną bei tokias temas, kaip sąlyginiai sakiniai (pirmojo bei antrojo laipsnio), tikslų visų modalinių veiksmažodžių vartojimą, pasyvaus sakinio sandarą bei daugelį kitų temų. Kaip bebūtų, gramatika turėtų sudaryti tik 30% jūsų mokymosi laiko,  kita 70% laiko turėtumėte skirti kalbėjimui ir atsakymų į kalbant kilusius klausimus ieškojimui, taip pat klaidų taisymui.

 

Trečia pakopa – vidaus apdaila

Paklojus pamatus, pastačius sienas bei iškėlus stogą, gyventi jau galima. Lygiai taip pat ir su anglų kalba – turimų žinių pakanka ne tik susikalbėti, bet ir, pavyzdžiui, nueiti į banką susitarti dėl paskolos ar dalyvauti susirinkime vaikų mokykloje. Tačiau statomame name dar nėra nei baldų, nei paveikslų, tad namai kol kas tušti ir nejaukūs. Mokantis anglų kalbos tai reiškia, kad atėjo laikas patobulinti tarimą bei kalbos toną – tam, kad būtumėte geriau suprasti.

Taip pat itin daug dėmesio turėtų būti skiriama žodyno plėtimui, kuris leistų jums visiškai laisvai susikalbėti net ir tuomet, kai jūsų aplinkoje kalbama tokiomis temomis, kaip teisė, medicina ar, pavyzdžiui, gamtosauga. Gramatikai šioje pakopoje turėtumėte skirti ne daugiau kaip 10%, o likusį laiką skirti kalbėjimui.

Jei esate šiame lygyje, jūsų klaidos subtilios ir neretai palies šias ir daug kitų temų: artikeliai, (a) little bei (a) few, prielinksniai, tikslingas visų frazeologinių veiksmažodžių vartojimas, sudėtingų sakinių struktūra ir t.t. Šioje pakopoje lengviausiai mokytis daug bendraujant su britais arba dirbant su stipriu bei profesionaliu mokytoju, kuris geba efektyviai mokyti šiame lygmenyje.

PRISIJUNKITE PRIE ANGLŲ KALBOS KLUBO

Čia kas mėnesį pateikiamos naujos, įdomios ir netradiciškos anglų kalbos pamokos, o būdami mėnesinės narystės nariais taip pat galėsite dalyvauti Klubo narių diskusijose ir gauti dar daugiau naudos!

Įsigykite mėnesinę narystę ir mokėkite £9.95 per mėnesį paspaudę čia.

Norite sutaupyti? Įsigykite metinę narystę ir mokėkite už mėnesį tik £6.95 paspaudę čia.