Kaip greičiau išmokti anglų kalbą skaitant?

Feb 26, 2018

Šįkart pakalbėsime apie tai, kaip skaityti angliškus tekstus, kad kuo greičiau įsisavintumėte informaciją bei darytumėte pažangą.

Skaitykite garsiai

Pirmiausiai, norint tobulinti anglų kalbą, reikėtų skaityti garsiai – taip lavinsite tarimą. Jei mokotės vieni, gera mintis yra įsigyti knygą bei jos audio versiją. Perklausę vieną ar kelias pastraipas, jas iš karto garsiai perskaitykite iš knygos. Bandykite save sekti – ar skambėjo panašiai kaip audio knygoje?

Svarbu, kad knyga būtų įgarsintą britų anglų kalba. Amerikietiškas tarimas itin skiriasi nuo britiškojo, tad jo klausyti ir bandyti įsiminti – neverta.

Perpasakokite

Itin efektyvus mokymosi būdas – knygos perpasakojimas. Pasakojant apie knygą teks ne tik prisiminti naujus žodžius, bet ir atpasakoti veiksmų seką, tad ir parinkti tinkamus žodžius bei laikus. Taip tobulinsite gebėjimą suprasti kontekstą, o ne versti kiekvieną nežinomą žodį atskirai.

Norėdami lavinti net tik kalbėjimo, bet ir rašymo įgūdžius, galite parašyti perskaityto teksto santrauką. Pastebėsite, kad norit tai padaryti, prireiks vartoti naujus žodžius, pagalvoti, kaip sudaryti sakinius, kad sklandžiai atpasakoti siužetą.
Stenkitės tekstą aprašyti kuo detaliau. Tai bus sunkiau nei apibendrinti pagrindinę mintį keliais sakiniais, tačiau ir kur kas efektyviau!

Išsirinkite naujus žodžius ir sudarykite sakinius

Skaitydami tekstus rasite jums nežinomų žodžių. Išsirinkite tuos, kurie jums atrodo svarbiausi ir dažnai pasikartoja. Nežinomiems žodžiams išversti naudokite anglų kalbos žodyną anglų kalba. Taip geriau įsisavinsite naujus žodžius ir pradėsite galvoti angliškai, o ne versdami iš lietuvių kalbos.

Pradėkite nuo romanų

Norėdami lavinti laikų vartojimo įgūdžius bei šnekamąją kalbą rinkitės nesudėtingą grožinę literatūrą, tarkime, meilės romanus. Jų žodynas nėra sudėtingas, tačiau plačiai vartotinas, taip pat yra lengva sekti aiškų siužetą. Nepaisant to, atpasakojant knygos įvykius prireiks prisiminti anglų kalbos laikų vartojimo ypatybes bei specifinius posakius.

Norėdami praplėsti žodyną, galite skaityti laikraščių straipsnius ir juos atpasakoti. Tikėtina, kad rasite daugiau nežinomų žodžių. Straipsniuose dažnai nėra aiškios siužeto linijos, tad gali tekti kiek paplušėti norint suprasti nežinomus žodžius, tačiau rezultatas maloniai nustebins.

Skaitykite grupėje

Nors lavinti įgūdžius galima ir skaitant individualiai ar perpasakojant knygos turinį draugui, tačiau jei turite galimybę, bent kartais skaitymo pratimus atlikite grupėje. Ne tik imsite geriau girdėti savo daromas klaidas, bet ir galėsite palyginti savo ir draugų tarimą, naudojamas sakinių konstrukcijas.

 

PRISIJUNKITE PRIE ANGLŲ KALBOS KLUBO 

Čia kas mėnesį pateikiamos naujos, įdomios ir netradiciškos anglų kalbos pamokos, o būdami mėnesinės narystės nariais taip pat galėsite dalyvauti Klubo narių diskusijose ir gauti dar daugiau naudos!

Įsigykite mėnesinę narystę ir mokėkite £9.95 per mėnesį paspaudę čia.

Norite sutaupyti? Įsigykite metinę narystę ir mokėkite už mėnesį tik £6.95 paspaudę čia.